• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

Besyo düşünen her aday aslında normal sınava hazırlanan her adaydan daha zor bir sınava hazırlandığını çoğu aday bilmemektedir. Bu yıl değişen sistem ile birlikte TYT sınavının 30 Hazirana alınması ile birlikte sınavların ortalama olarak 15 Temmuzda açıklanacağını düşünürsek üniversitelerin Temmuzun sonuna doğru mülakatları anca başlatabileceği ve bu Besyo mülakatlarının anca Temmuzun sonunda başlayıp Eylülün ortasına kadar süreceğini düşündüğümüzde ortamala 60-70 günlük bir süreçte  bütün besyo sınavlarının yapılıp bitmesi adayları zor duruma düşürmektedir.

Besyo Mülakatları Nasıl olur?

Besyo mülakatları üniversite üniversite değişmektedir. Her Üniversitenin kendine ait bir Özel yetenek sınavı vardır. Tabi bunların hepsinden önce hepsinin ortak alanı belirli bir baraj puanı bulunmasıdır.

TYT sınavından alınacak puan Besyo mülakatları kadar önemlidir. Bir üniversite 200 baraj puanı koyarken başka bir üniversite 250 baraj puanı koyabilmektedir.

Besyo Mülakat Sistemleri Nasıldır ?

Besyo mülakat sistemleri üniversitelerin her yıl çıkardığı kılavuzlarda açıklanmaktadır. Üniversitelerin her yıl aynı kılavuzu açıklamaları zorunlu değildir. Her yıl farklı bir sınav sistemi ile  sınav yapabilmektedir. Üniversitelerin bu sınavları yapmalarındaki asıl amaç ihtiyaçları olan sporcu topluğunu elde etmektir. Bazı üniversiteler sınav sistemlerini 1 aşamalı yaparken başka bir üniversite sınav sistemini 4 aşamalı yapabilmektedir. Yapılan bu sınav sistemleri üniversitelerin istediği öğrenci pörtföyünü belirlediği gibi öğrenciler içinde kıyasıya bir mücadelenin temelidir.

Besyo Mülakatlarını Kazamanın Formülü

Gerçekten üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksekokulları bölümlerinden veya spor bilimleri fakültelerinin bölümlerinden bir tanesini kazanmak istiyorsanız ve bu bölümlerde okuyup geleceğin spor adamı veya bayanı olmak istiyorsanız zor gözüken bu sınavlar sistemli bir çalışmanın sonunda kolay hale getirilebilmektedir.

Formül 1. Aşama = Henüz lise öğrencisi iseniz OBP’nizi olabildiğince yüksek tutun  Neden mi = sınav başlangıç puanına doğrudan etkisi var

Formül 2. Aşama = TYT puanınız ne kadar yüksek ise başlangıç puanınız o kadar yükselir.

Formül 3. Aşama = Okumak istediğiniz bölümü iyi analiz edin ve doğru karar verin sabırsız olmayın

Formül 4. Aşama = Eğer bir kurs ile çalışmak istiyorsanız kurs seçiminiz sizi hedefe götürecek en önemli etkenlerden bir tanesidir. Unutmayınız.

Formül 5. Aşama = Bir kurs ile çalışmıyorsanız yetenekleriniz ile uyan bir üniversitenin sınavına giriniz

Formül 6. Aşama = Yeteneğinizle uyumlu bir branşta ders alınız  almamış olsanız bile branş eğitimi veren kursları tercih ediniz.

Formül 7 Son Aşama =  Yukarıda saydığımız etkenlerin birçoğu ve ya hepsi sizlerde var ise  örnek ile bu sistemi size anlatacak olursak 1. Aşama olarak başlangıç puanını anlatalım

Baslangıç puanı hesaplama

ÖRN. Ahmetin  250 TYT puanı Mehmetin 250 TYT puanı olsun ahmetin Obp’si 300 olsun Mehmetin 275 Obp’si olsun sınav başlangıç puanı hesaplanır iken TYT’ler 0,22 ile çarplır. Obp’ler 0,11 ile çarpılır.

Ahmet = 250*0,22+300*0,11=83

Mehmet= 250*0,22+275*0,11=80,25

Ahmetin sınav başlangıç puanının TYT puanları aynı olsa bile Mehmetten daha önde olduğunu görmekteyiz.

Aynı bu fomüle benzer bir şekilte üniversiteler başlangıç puanlarını aldıktan sonra sınav sistemlerine göre ve aşamalarına göre formül geliştirerek sınav başlangıç puanlarının üstüne  Aşamalarda alınan puanlarıda ekleyerek Besyo Mülakatlarında başarılı olan adayların sıralamalarını bunlara göre gerçekleştirmektedir.