• Pomem, Pöh, Paem, Pmyo Hazırlık Kursları
  • Regnum Sports

 

SPOR YAPARKEN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Spor yaparken farkında olmadan çevremizden bir sürü yanlış bilgi öğreniyoruz. Öğrendiğimiz bu bilgileri de spor yaşantımızda kullanmaya çalıştığımızda karşılaştığımız sonuç bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Peki bu doğru bilinen yanlışlar neler? Haydi hep beraber bakalım!

YAĞLAR KASA DÖNÜŞÜR: Yağlar ve kaslar fizyolojik olarak birbirinden çok farklı yapıdadırlar. Yağ dokusu cildin altındadır. Kaslar arasında ve iç organların etrafında yer alır. Kasların ise birden çok çeşidi olup organların yapısında ve tüm vücudu sarar bir şekilde bulunur. Spor yapmak yağlı bölgelerdeki kasların artmasını ve yağların yakılmasını sağlar.

BÖLGESEL YAĞ YAKIMI: Spora başlayan çoğu kişi vücudunun belli bir bölgesinden şikayetçidir. “Göbeğim erisin yeter!”, “Kollarım sarkık sarkık!” gibi söylemlerle spora başlayan insanlar genellikle o bölge çalışılınca oradaki sorunun geçeceğine inanıyor fakat bu yanlıştır. Bölgesel yağ yakımı diye bir şey yoktur. Yani mekik çekince göbeğimiz ya da squat yapınca kalçalarımız eriyecek gibi bir durum söz konusu değildir :)

HA KOŞU BANDI HA DOĞA, AYNI ŞEY: Evet yapılan eylem aynı fakat eylem sırasında vücudumuzun gösterdiği tepkimesi farklıdır. Doğada koştuğumuzda oksijen miktarı fazla olacağından kasların gelişimi daha sağlıklı olur. Ayrıca; doğadaki zemin yapısı tüm yol boyunca farklı olacağı için bütün bacak kasları aktif çalışır ve aynı zamanda zemin aşırı sert olmadığından dizlere binen yük emilir. Koşu bandındaki uzun süreli egzersizlerde bacakta ağrı oluşabilir.

ERKEKLER KADAR KASLI OLMAK İSTEMEM: Genellikle kadınların spora başlarken Böyle düşünüyor. Kasın oluşmasına katkı sağlayan hormon testosterondur. Kadınlarda testosteron erkeklerde olduğu kadar yoktur. bu yüzden isteseniz bile hormon yüklemediğiniz sürece erkekler kadar kaslı bir vücudunuz olmaz.

MİDE ÇALIŞIYORUM: Bir organ olan mide çalışılmaz. Kas grubu değildir. Bu yüzden antrenman esnasında midenin de bulunduğu ve görevi mideyi korumak, vücudun dik durmasını sağlamak olan kasların bulunduğu karın bölgesi çalışılır.

ÇOK TERLEYİN ÇOK YAĞ YAKILIRCE: Bu düşünce tamamen yanlış olup bu doğrultuda antrenman yapmak ilerleyen zamanlarda spor yapan kişiye zarar verebilir. Terlemek için kalın giyinmenin ve sıcak ortamlarda antrenman yapmanın yağ yakmaya hiçbir etkisi yoktur. Yağ yakmak metabolik bir olay olup terlemek ise vücudun boşaltım sistemi ile ilgilidir.

 

Blog: Emir Duman 

İnstagram@eemirduman